Loading...

O nama

Dobra Farma je drustvo za mešovitu poljoprivrednu proizvodnju Dobra Farma d.o.o. Bela Crkva osnovana u septembru 2014. godine.
DOBRA FARMA - Kozji sir

Farma je u svojstvu Poljoprivrednog gazdinstva i nalazi se u Južnom Banatu na samoj granici sa Rumunijom, a pripada opštini Bela Crkva.

Površina farme je 8 hektara i trenutno ima oko 15 zaposlenih. U našem timu se nalaze i dva diplomirana inžinjera poljoprivrede.

Dobra farma u svom zakupu ima i oko 40 hektara zemlje koje koristi za proizvodnju hrane. Naše gazdinstvo trenutno ima oko 150 muznih koza u pitanju su vrhunska grla rase Alpina.

Alpska koza ili Francuska alpska koza je rasa domaće koze koja potiče iz Francuskih alpa. Kod stvaranja ove rase korišćena je dugogodišnja selekcija visoke proizvodnje mleka, zbog čega spada među najmlečnije rase koza. Na prvi pogled ova rasa liči na jelena, ima živahne oči, uši su uspravne, a nos je obično plav.

Ima širok dijapazon boja i obeležja, boja varira od bele, sive, smeđe, crne do crvene, ali moguća je pojava ovih boja na istoj jedinki međutim rasne karakteristike alpske koze su obavezna crna leđna linija, tamni trbuh, crni donji delovi nogu, kratka i sjajna dlaka takođe nesme imati male ali ni oborene uši.

Francuska alpska koza je krupna životinja i grublje je građe i veoma otporna i prilagodljiva na različite uslove gajenja.

Prosečna težina koza je od 60-80 kila, a jarčeva 80-100 kilograma.

Mlečnost koza ove rase iznosi 500-800 litara u toku jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

Farma ima i 40 ovaca.

Trenutni kapacitet štalskog prostora na farmi je za 400 koza i 50 ovaca.

Dobra Farma ima svoju mlekaru.

Cilj farme je dostizanje kapaciteta od 600 koza.

Isto tako težimo ka širenju asortimana mlečnih kozjih proizvoda i održanju i unapređenju bezbednosti proizvoda, održanju i unapređenju uslova za dobrobit stada životinja i očuvanju životne sredine.

Scroll to Top